top of page

Blogg

Full rulle

Vi som sitter i rullestol ser verden fra en litt annen vinkel, enn om vi hadde vært gående. Det er enkelt for folk når de ser en rullestolbruker å sette dem i bås. Å gjøre den feilen at det eneste de ser er rullestolen, og Ikke personen som sitter i den.

For folk som ikke er vant til å sitte i rullestol er det kanskje vanskelig å ikke hjelpe til. Vi på fire hjul kan gjøre den samme oppgaven som andre ansatte selv om det kanskje tar litt lengre tid og krever litt mer tålmodighet. Vi klarer å utføre de oppgavene vi blir satt til.

Da jeg var liten fikk jeg så mye hjelp at jeg til slutt ikke visste betydningen av ordet hjelp. Dermed ble jeg mer eller mindre avhengig av folk som var rundt meg. I hodene våre er ikke det å sitte i rullestol nødvendigvis noe negativt. Rullestolen er et hjelpemiddel som vi har lært oss å bli glad i. Selv om vi har noen ekstra hindringer i hverdagen betyr ikke det at vi trener mindre, spiser mer, eller har et liv som betyr mindre, Heller det motsatte. Vi vil ikke bli sett på som svakere bare fordi vi sitter i stol.

Elin har cerebral parese og spastisk diplegi. Hun har i deler av livet sitt vært mer eller mindre avhengig av rullestol. Mange sier at hun er sta som et esel. Er det noe hun har bestemt seg for så får hun det til. Elin bor for seg selv i en døgnbemannet bolig. Før hun fikk jobben på GOTT var hun arbeidsledig i hele 9 år. Nå har hun jobbet på GOTT i litt over to år, som deres kanal ut til den store verden, hun er også fotograf.

Når en rullestolbruker er ute blant folk med sin assistent, er det ofte at folk går over hodet på den som sitter i stolen. Istedenfor å spørre den det gjelder, spør de assistenten. Selv om vi sitter i rullestol er det ikke noe galt med språket vårt!

74% av Norges befolkning i aldrene 15-66 er sysselsatte. For personer med funksjonshemming er statistikken på nesten halvparten, 43%. Det er da 80.000 personer med funksjonshemming som ikke får jobb, men ønsker å jobbe. Veldig mange av dagens aktive funksjonshemmede er høyt skolerte, men får ikke jobb.

Vi begge har vært gjennom en lengre prosess hos NAV.

Nå for tiden er vi to rullestolbrukere som jobber på GOTT. Rullestolen skal ikke være en hindring, men et hjelpemiddel.

En av mange utfordringer vi har er finmotorikken. Det er også grunnen til at vi begge to skriver mye på pc. Hvis vi skriver for hånd er det ingen som forstår hva som står der. Jeg, Elin kan hvert fall si det for når jeg ber andre om å lese hva jeg har skrevet er det ingen som forstår noen ting. Jeg skriver uforståelig. Andre utfordringer for oss er terskler, høyder og plass.

Siden vi sitter over en lengre tid er det lett for oss til slutt og få slitasje i både rygg, bein og kropp. Det er viktig for oss å tøye ut for ikke å bli stiv. Vi må også passe på sittestillingen vår, at vi er rett i ryggen og at vi ikke sitter skeivt.

Bugra har ryggmargsbrokk og sitter derfor i rullestol. han har nå jobbet på GOTT i ett år. Hans første arbeidsdag var 1.6.17. Bugra jobber her som en slags altmuligmann, og som tittelen tilsier gjør han litt av hvert. Han blir også etterhvert ansvarlig for vår nettbutikk.

Siste innlegg
Archive
bottom of page