top of page

Blogg

Digital kompetanse

Foto Elin Bernatek og Remy Andre Ivarson, tekst Elin Bernatek



Dette er tredje gangen Oslo Produksjon og Tjenester (OPT) møtes til fagdager på Hotel 33. Disse fagdagene går over to dager. I år var det 26. og 27. september.

Det første vi gjorde når vi kom inn var å henge fra oss jakkene, og finne navneskiltet vårt. To damer stod der for å hjelpe til. Det er over 200 mennesker som jobber i OPT. Vi ble derfor delt opp i to grupper.

Showmannen Håvard var dagens konferansier. Han er en morsom fyr, men det å forholde seg til et manus, det var noe nytt og kanskje lærerikt for ham.

Mannen, myten og legenden Henrik snakket om hvordan det er å være sjef for et så stort konsern med så mange ansatte, og om hvor mange forskjellige avdelinger vi har i OPT.

Han snakket også om hvor flinke vi er til å løfte hverandre frem. Han forteller også litt om hvor mange ting vi i OPT har oppnådd i løpet av det siste året. Det er første året vi har omsatt for over 100 000 kroner.

– Dette er en av mange ting vi bør være stolt av, så gi dere selv en stor applaus!


Et godt eksempel på dette er dronning Ingrids Hage, som ligger på lille Tøyen.

Ikke bare en hage, men en demenslandsby. Mie fikk hovedansvaret for å drifte dette prosjektet.

Hun fikk med seg blant annet Caroline som har jobbet på OPT i mange år. Hun har prøvd seg på mye, men sa selv at etter så mange år så blir man jo litt lei og trenger nye utfordringer.

– Dronning Ingrids hage ble det perfekte stedet for meg. Det var bare det at jeg kunne ikke si noe til noen.


ASVL og NFU er enige om at vi trenger flere tilrettelagte arbeidsplasser. For slik det er i dag er det 80 000 utviklingshemmede som ikke får seg jobb. Mange av disse er høyt utdannede. I år kom stortingsmelding nr 8. Jeg var selv tilstede på denne konferansen med mange andre gode kollegaer fra GOTT, og der ble det påpekt at alle som vil, skal og bør ha en jobb uansett utfordring. Det er alltid bra å føle at man bidrar med noe. Det er også viktig å bli sett og hørt, og ikke minst å bli respektert som den du er, og å bli tatt på alvor.

«Helt med» er en organisasjon som hjelper unge folk med en utfordring eller to ut i det ordinære arbeidslivet.

Konferanserommet lå i år som i fjor i kjelleren. Konferansen varte fra kl 9.00 til 15.30. Det er lenge å sitte stille. Derfor fikk vi flere små pauser, hvor vi kunne gå å forsyne oss med frukt, muffins, eller ta oss en kopp kaffe. Jeg skjønner godt at det var vanskelig å la være å falle for fristelsene, for det kom jo nye ting på dette koldtbordet i hver pause.


Til lunsj fikk vi fisk med ostegratinerte poteter og smørsaus. Det var noe galt med ovnen som gjorde at maten ble forsinket, men heldigvis kom vi oss tilbake i siste liten.



NAV hadde også et lite innlegg, som omhandlet politikk og arbeidsplasser. Og så kom det en gruppe fra Haugesund som snakket om hva empowerment betyr. Begrepet empowerment kan bety mye, men det viktigste er å bli mer bevisst på egne ressurser, oppleve mestring i egen hverdag og ha økt kontroll på eget liv. De forteller litt om hvordan de gjør ting i Uni K. Kanskje vi kan lære noe av hverandre.

En veldig godt scenevant Antje Bomann tok for seg et av fagdagens viktigste tema, nemlig nettvett. Hva kan vi og hva kan vi ikke snakke om, eller dele på nett. Spesifikt i dag hvor så mange ting er elektronisk. Vi har nye sosiale medier som popper opp hele tiden. Hva gjør man for å unngå å bli avhengig av nett? Slik det er i dag sitter de fleste av oss klistret til telefonen, et nettbrett, eller en pc. Ja, personer helt ned i sju-års alder sitter limt foran en nettbasert dingsboms, og vet du hva de gjør? De ser på barne-tv.

Er det egentlig lov å sende et bilde av tissen din til en vilt fremmed?

Dette er ikke lovlig å kan være straffbart. Sender du det til noen, som sender det videre, som igjen sender det videre, er det ingen som vet hvor dette bildet kommer til å ende opp. Forbudet gjelder bare hvis ikke begge to er med på det.

Er det derimot lov å kalle venninna di for en idiot en gang i blant, eller sende et bilde av ansiktet ditt til alle naboene dine. Hva tror du? Publikum var helt med og dette ble nesten en debatt.

Mange hadde sterke meninger om dette. Noen var flinkere til å opplyse om dem enn andre.

Her lærte vi mye om hvor viktig det er å sette sine egne grenser. Hvor viktig det er å ikke snakke stygt om andre kollegaer bak deres rygg. Hva gjør man for å ikke være så avhengig av nettbaserte greier? Det er du selv som bestemmer hvor din oppmerksomhet skal gå, og du har bare en oppmerksomhet.


Noen tips for å unngå for mye skjermtid: Ha minst en oppmerksomhetsfri time om dagen, og en dag der du legger bort telefonen helt. Skriver du dagbok kan du bruke denne til å få ut alle dine følelser om alle de som irriterer deg både grønn og blå.

Antje fant på et navn til en liksomperson som skulle være ekskjæresten. Hun gjorde det for å vise hvor avhengig man blir av sosiale medier når man nettopp har slått opp. Resultatet ble Hans Økern. Salen var helt med, mens sjefene ble så flaue at de holdt på å miste maska. Dette var vel rett og slett fordi OPT ligger på Økern.


Helt på slutten av denne dagen kom Anita Skorgan, som fortalte om sine to multihandicapede barn. Dette må ha vært en utfordrende historie å fortelle. Tro meg, det var en rørende, følelsesfylt og vanskelig historie å sitte der å høre på også. Hun fortalte fra sitt eget perspektiv om hvor vanskelig det var å få beskjed om at det er noe galt med barna dine. Det var ingen øyne som var tørre når hun var ferdig. Det var både en fortelling og en musikalsk formidling der hun snakker om hvor vanskelig det var å ikke kunne ha barna sine hjemme.


Tvillingene er i dag 27 år gamle. Den ene går på Ragna Ringdal, bruker stemmen sin og synger. Den andre jobber på Aurora som er en tilrettelagt bedrift som OPT. Hun synger også i Dissimiliskoret. Stemmen har de sikkert fått fra sin mor.


Skorgan sang sanger fra sitt eget repertoar, noen fra Jan Teigen og Karoline Krüger. Spør du meg: Det som gjorde denne historien så bra var sammensetningen mellom historie og musikk. Her viste hun den såre delen av seg.

Alle som ville fikk ta selfies med Anita Skorgan etter konsertforedraget.






Comments


Siste innlegg
Archive
bottom of page