top of page

Blogg

Stolt, sterk og synlig

Tekst: og foto Elin Bernatek


Denne konferansen ble holdt i forbindelse med stortingsmelding 8: Menneskerettigheter for personer med utviklingshemming. Det handler om å bli sett og hørt.


NFU, Fellesforbundet, ASVL og FO har gått sammen for å lage en felles konferanse. Dette er en konferanse som belyser de utviklingshemmedes rettigheter både innenfor jobb, fritid og bolig. Her ble det understreket at alle skal ha like rettigheter, men er det egentlig slik i dagens Norge? Alle som var tilstede på konferansen var enig om at slik er det ikke (enda?).


Vi var mange fra OPT på denne konferansen; Christian, Karin, Michael, Huong, Nicolai, Lars og meg selv.

Cato Augestad hadde vunnet gullbilletten, ikke i lotto, men i livet. Han fikk seg jobb hos Odda Produkter. Etter å ha vært i samme jobb der i 12 år står han i dag som hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet.

Mulighetene for høyere utdanning ble også diskutert. Vi fikk høre en solskinnshistorie av professor Inger Marie Lid og hennes elev Angela som er en av de heldige som har kommet inn i på denne utdanningen.

Inkludering var et av mange viktige temaer som ble tatt opp her. Det ble også presentert en lettlest versjon av Stortingsmeldingen. Erling, fra TV BRA, holdt et innlegg om hvor bra TV-BRA er for han og sikkert mange flere, før han gikk ut blant publikum for å få inspirasjon til nye saker. Han intervjuet mange av de tilstedeværende. Til slutt oppfordret han alle til å laste ned TV-BRA appen på mobil. Det ble vist en QR kode på skjermen slik at alle som ville kunne laste ned appen.

"Helt Med" er en organisasjon som sørger for at det opprettes arbeidsplasser i det ordinære arbeidslivet for de som har ulike utfordringer. I tillegg skal Helt Med sørge for at de får tilstrekkelig med oppfølging og muligheten til å kunne jobbe i det ordinære arbeidslivet. "Helt Med" ble stiftet i 2016 av organisasjon SOR.

Brukerstyrt hverdag ble også tatt opp. Det betyr at en selv får lov til å bestemme hvem som går inn og ut av din leilighet. I tillegg har en selv rett til å si det de vil, til hvem de vil. Min opplevelse, som selv bor i en omsorgsbolig, er at for mye informasjon blir delt med flere enn det som er strengt tatt nødvendig. Noe må du få lov til å ha privat også.

Denne dagen var det viktig at alle pausene ble overholdt grunnet et tett program. Det ble ikke et problem, da Henriette og Marte som var dagens konferansierer hadde funnet på at de skulle ringe med en stor bjelle når pausene var over. Vi fikk flere kaffepauser og en større lunsjpause. Dette trengte vi for konferansen varte fra 9 til 15.

Politikere fra øst og vest, mange flinke som sådan, ja til og med ministere fra regjeringen tok turen innom. De deltok til slutt i en debatt som lignet på Stortingets spørretime. Debatter pleier alltid å være kjedelig, men dette var faktisk litt gøy. Her ble det forslått (og senere bekreftet) innvilget at TV-Bra fikk 1,5 millioner kroner til valgsendinger i forbindelse med kommunevalget til høsten.

Den største utfordringen som det ble sagt på denne konferansen er transport til og fra arbeid og fritidstilbud. Veldig få i denne gruppen har sertifikat for bil og er derfor avhengig av et transporttilbud som fungerer, noe det for tiden ikke kan sies å gjøre. Det er heller ikke alltid like lett for utviklingshemmede å komme seg av og på offentlig transport.


Et lite PS; Ordet utviklingshemmet ble denne dagen brukt så mye at jeg fikk dotter i øra. Hvorfor skal vi bli satt i bås? Vi betyr jo like mye som alle andre.

Comentários


Siste innlegg
Archive
bottom of page